10 Aralık 2020 Perşembe

EFL Trophy (Papa John's Trophy)

🏆Bu yazımızda İngiltere'de oynanan EFL Trophy'den bahsedeceğim.

İngiliz kupa hiyerarşisinde FA Cup var, League Cup ya da EFL Cup var ayrıca bir de EFL Trophy var. Premier League'i ayrı bir kenara bırakacak olursak önem sırasına göre dizilim şöyle:

🏆FA Cup > League Cup (EFL Cup) > EFL Trophy

FA Cup ve League Cup'a Premier League takımları as takımları ile katılırken EFL Trophy'e akademi takımları ile katılmaktadırlar.

Zaman zaman sponsorluk anlaşmaları nedeniyle bu kupaların ismi de değişiyor, kafa karıştırabilir. Mesela eskiden Coca Cola, Carling, Checkatrade gibi sponsorlar nedeniyle Kupa'da bu firmaların isimleri ile anılırdı. Şu anki isimler şöyle;

🏆FA Cup: Emirates FA Cup

🏆EFL Cup (League Cup): Carabao Cup

🏆EFL Trophy: Papa John's Trophy

İngiliz futbolunda lig hiyerarşisine bakacak olursak:

EFL(English Football League); yukarıdan aşağıya Championship, League 1 ve League 2 olmak üzere 3 ligden oluşmaktadır. Üstünde İngiliz futbolunun zirve noktası, Premier League, altında ise non-league ligleri yer almaktadır.

EFL Trophy ya da güncel sponsorluk anlaşmasına göre Papa John's Trophy; Premier League ve Championship'ten 16 kulübün akademi takımının, League 1 ve League 2'den de 48 takımın katılımıyla her sene düzenleniyor. Papa Johns Trophy’e Premier League’in as takımları ve Non-League takımları katılmıyor.

2020-2021 sezonu için; 4'er takımdan 16 grubun bulunduğu grup aşamasının Kasım ayında tamamlanmasıyla 32 takım 1 üst tura çıktı. Aralık ayında yapılan 16 adet karşılaşma ile 32 takımdan son 16 belirlenmiş oldu.

Ocak'ta son 16, Şubatta çeyrek ve yarı final, sonrasında Mart ayında da Wembley'de final ile Kupa'nın sahibi belli olacak.

Papa John's Trophy, çok prestijli bir turnuva değil, çok sayıda League 1 ve League 2 takımı taraftarıysa karşılarına rakip olarak akademi takımlarının çıkmasından memnun değil. Twitter'da #bteamboycott hashtag'i altında tepkilerini gösteriyorlar. Yine de kulüplerin bir miktar gelir elde etmesi, Wembley'de final oynama ve sonunda kupa kaldırma fikri bazı taraftarlar ve oyuncular için kupanın cazibesini arttırıyor.

🔗twitter.com/afcwturkiye hesabımızı takip etmenizi öneriyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder